Schizofrenia este o tulburare care perturba capacitatea unei persoane de a intelege realitatea. Acest lucru se poate manifesta ca halucinatii auditive sau vizuale, dar exista multe alte potentiale simptome.
Toate persoanele cu schizofrenie vor avea nevoie de tratament pe tot parcursul vietii, deoarece in prezent nu exista niciun remediu pentru o astfel de afectiune. Cu cat interventia este mai rapida, cu atat mai bine.
Daca tratamentul previne complicatiile grave, pacientul va reusi adesea sa faca mult mai usor fata tulburarii si astfel sa reuseasca sa isi traiasca viata din plin.
Care este cel mai adecvat tratament?
Desi nu exista niciun tratament minune care sa vindece aceasta boala, exista metode dovedite de a gestiona tulburarea. In timp ce medicamentele antipsihotice moderne sunt in centrul atentiei, terapia cognitiv-comportamentala si psihoeducatia sunt, de asemenea, indispensabile.
Medicamentele antipsihotice interactioneaza cu creierul intr-un mod care ajuta la reglarea activitatii acestuia si la atenuarea simptomelor schizofreniei. Desi uneori exista efecte secundare, medicii specialisti vor lucra cu pacientii pentru a determina cel mai eficient medicament.
Din fericire, disponibilitatea tot mai mare a antipsihoticelor de a doua generatie a oferit oamenilor alternative mai sigure, cu doze mai mici, fata de medicamentele anterioare.
Cealalta optiune pentru medicatia schizofreniei este tratamentul injectabil pe termen lung. Acestea persista pe o perioada mult mai lunga, dar s-ar putea sa nu fie potrivite pentru toata lumea.
Terapia cognitiv comportamentala -un ajutor de nadejde
Chiar daca medicamentele atenueaza simptomele de baza ale schizofreniei, tot este extrem de dificil pentru pacienti sa aiba o astfel de afectiune. Multi dintre acestia pot sa nu inteleaga starea in care se afla, cu consecintele daunatoare.
Lucrand prin terapia cognitiv-comportamentala in combinatie cu medicamente, o persoana care sufera de schizofrenie poate fi capabila sa obtina modele de gandire mai consistente.
Desi acest lucru nu va vindeca schizofrenia, poate reduce simptomele si poate face starea mai gestionabila. In plus, terapia poate diminua stresul care poate declansa adesea un episod psihotic.
In timp ce medicatia este cea mai importanta componenta in tratarea bolii psihice a schizofreniei, terapia prin vorbire este cheia pentru tratarea pacientului ca individ. In acest sens, psihoeducatia si sprijinul social asigura cea mai buna calitate posibila a vietii in cazul persoanelor cu schizofrenie.