Acasă Stomatologie Cat de profunda este legatura dintre boala gingivala si complicatiile COVID-19?

Cat de profunda este legatura dintre boala gingivala si complicatiile COVID-19?

boala gingivala

Un nou studiu publicat in Journal of Clinical Periodontology (Jurnalul de parodontologie clinica) a scos la iveala un fapt interesant, si anume ca exista o asociere puternica intre parodontita si complicatiile COVID-19. Dupa ce au examinat peste 500 de pacienti cu COVID-19, cercetatorii au putut deduce ca cei care aveau afectiuni gingivale prezentau un risc mai mare de a fi internati la terapie intensiva sau de a fi asistati de un ventilator.

De ce au suspectat cercetatorii o legatura intre bolile gingivale si COVID-19?

Desi Coronavirusul SARS-CoV-2, virusul responsabil de COVID-19, produce simptome usoare in majoritatea cazurilor si are o rata de mortalitate de doar 2%, s-a raportat ca 14% dintre pacienti dezvolta afectiuni grave care necesita spitalizare imediata si suport de oxigen. Sindromul de detresa respiratorie acuta (ARDS), septicemia, socul septic si insuficienta multiorganica sunt cateva dintre complicatiile grave ale COVID-19, iar aceste simptome sunt caracteristici ale sindromului de furtuna de citokine, un raspuns imunitar exacerbat in care nivelul citokinelor proinflamatorii creste vertiginos si exista numeroase leziuni tisulare. In plus, s-a demonstrat ca severitatea COVID-19 este mai mare la pacientii in varsta sau obezi si la pacientii cu comorbiditati (cum ar fi hipertensiunea si diabetul).

Parodontita este una dintre cele mai frecvente boli ale gingiilor si aproximativ jumatate din populatia adulta din intreaga lume este afectata de o forma usoara sau moderata de parodontita. La o persoana cu parodontita severa, atasamentul tesuturilor de sustinere este distrus. Acest lucru poate duce la pierderea dintilor atunci cand este lasat nesupravegheat. Cazurile cu parodontita sunt caracterizate de o inflamatie cronica care progreseaza pana la a provoca o inflamatie sistemica. Ca si in cazul COVID-19, parodontita severa a prezentat o crestere marcanta a nivelurilor de citokine precum TNF (Tumour Necrosis Factor)-alpha, CRP (proteina C reactiva), feritina si interleukine. S-a raportat ca parodontita are o asociere puternica cu afectiuni precum diabetul, bolile cardiovasculare si chiar moartea prematura.

Aceste asemanari intre parodontita si COVID-19 i-au indemnat pe cercetatori sa efectueze un studiu de tip caz-control si sa evalueze masura in care cele doua sunt legate intre ele.