Acasă Stomatologie Ce sunt urgențele stomatologice și cum să le gestionați?

Ce sunt urgențele stomatologice și cum să le gestionați?

Urgente dentare sector 2

Urgențele stomatologice pot apărea în orice moment și este important să știm cum să le gestionăm pentru a evita complicații și pentru a ne menține sănătatea orală. Acestea pot varia de la complicații minore, cum ar fi un dinte spart, până la situații mai grave, cum ar fi o infecție dentară sau o durere extremă.

În acest articol, vom explora ce sunt urgențele stomatologice, cum să le recunoaștem și cum să acționăm în cazul în care ne confruntăm cu ele.

Ce sunt urgențele stomatologice?

Urgențele stomatologice sunt situații în care este necesară intervenția imediată a unui medic stomatolog pentru a trata o problemă orală care provoacă durere sau disconfort semnificativ. Acestea pot implica dinți fracturați, sângerări gingivale severe, infecții, dorințe și durere dentară acută.

Cum să recunoaștem o urgență stomatologică?

Unele dintre cele mai comune semne și simptome ale unei urgențe stomatologice includ:

 • Durere dentară severă și persistentă, care nu poate fi ameliorată cu medicamente analgezice obișnuite.
 • Sângerări abundente din gingii sau din zona dinților.
 • Dinte spart sau frânt.
 • Umflarea feței sau a gurii.
 • Sensibilitate extremă la temperaturi extreme sau la alimente dulci.

Dacă observați aceste simptome, este important să căutați imediat ajutorul stomatologic pentru a evita complicații și a trata problema în stadiile incipiente. Clinica Elveto Dent se ocupa de urgente stomatologice non stop in Iancului.

Cum să gestionați o urgență stomatologică până când ajungeți la medicul stomatolog?

Înainte de a ajunge la medicul stomatolog, există câteva măsuri pe care le puteți lua pentru a gestiona o urgență stomatologică. Acestea sunt:

 • În cazul unei dureri intense, puteți lua un analgezic ușor, cum ar fi ibuprofenul sau paracetamolul, conform indicațiilor de pe ambalaj.
 • Dacă aveți o durere de dinți persistentă, puteți clăti gura cu apă călduță sărată pentru a reduce inflamația și a ajuta la calmarea durerii.
 • În cazul unui dinte spart sau frânt, încercați să salvați bucata de dinte ruptă și păstrați-o într-un recipient cu apă sau lapte. Prezentați-o medicului stomatolog cât mai curând posibil.
 • Pentru sângerări gingivale severe, puteți aplica o compresă curată și rece pe zona afectată pentru a reduce sângerarea și inflamația.
 • În cazul unei infecții dentare, evitați să atingeți sau să mestecați zona afectată și clătiți gura cu apă caldă și sărată în mod regulat.

Este important să rețineți că aceste măsuri sunt temporare și că trebuie să căutați imediat ajutorul unui medic stomatolog, cum sunt cei de la Elveto-Dent.ro pentru a trata cauza de bază.

Cum să evitați urgențele stomatologice?

Chiar dacă urgențele stomatologice pot să apară în orice moment, există câteva măsuri preventive pe care le puteți lua pentru a reduce riscul de a avea o urgență stomatologică. Acestea includ:

 • Mențineți o igienă orală regulată și corectă prin perierea dinților de cel puțin două ori pe zi și utilizarea efectivă a aței dentare.
 • Evitați să mestecați obiecte tari sau să folosiți dinții pentru a deschide ambalaje.
 • Evitați consumul excesiv de alimente și băuturi bogate în zahăr, care pot provoca carii dentare și alte afecțiuni.
 • Programați-vă regulat la medicul stomatolog pentru controale și igienizări profesionale.
 • Evitați obiceiurile dăunătoare pentru dinți, cum ar fi fumatul și consumul excesiv de alcool.

Prin luarea măsurilor preventive și acționarea promptă în cazul unei urgențe stomatologice, puteți îngriji și proteja sănătatea orală pe termen lung.

Urgente stomatologice non stop in Iancului | Elveto-Dent.ro

Urgente stomatologice non stop in Iancului

Concluzie

Urgențele stomatologice pot să apară la orice oră și pot provoca disconfort semnificativ. Este important să recunoaștem semnele unei urgențe stomatologice și să căutăm ajutorul unui medic stomatolog cât mai curând posibil.

Până când ajungem la dentist putem lua măsuri temporare pentru a gestiona simptomele și a minimiza disconfortul. Totuși, este crucial să vizităm un dentist profesionist pentru a trata și rezolva problema orală de bază. Prin adoptarea unei igiene orale adecvate și prin evitarea obiceiurilor dăunătoare, putem contribui la prevenirea urgențelor stomatologice și la menținerea unei stări optime de sănătate orală.